Tips of the day, ironing

Entri kali ni dibuat khas utk my sis dan kawan2nya yg rajin dtg jengah tapi tak penah pun tinggalkan jejak. Terima kasih ye semua 

so tips pertama ialah longgok semua baju 2 yang nak di gosok di area menggosok anda

pastikan anda dah settlekan benda2 lain sblm anda start menggosok. cth kalau pagi, siapkan sarapan awal2, jemur kain siap2 br start fokus utk aktiviti ini.

utk mudah dan cepat, sediakan 2 ruang, satu alas kain selimut ke cadar, satu area ironing board.

saya suka gosok seluar sambil duduk.sebab seluar dewasa tak muat atas board
senang nak gosok tak caya?tryla buat dulu.

tips cepat gosok seluar:

lipat 2 seluar, kemudian gosok bhgn atas. settle, tbalikkan seluar gosok bhgn bawah pula. tgh2 takyah gosok. haha ni tips cepat, percayalah tak berbaloi pun kalau korang nak gosok belah dalam tu. Tapi kalau tak puas hati, nak gosok jugak..silakan..tak sape pun larang kan..


Ni gosok sambil duduk, cepat je siap.




Sila gosok seluar aje dulu..susun ikut bahagian masing2. Kata nak cepatkan..Zaassss siap sudah sederet seluar. ni utk seminggu ye x 4 orang. pengsan nak gosok banyak2 ni. nasib baik hari pj tak yah pakai baju sekolah. jimat sehari kat situ. hehe

Pastu sila beralih ke ironing board anda ye. Tadi dah lenguh pinggang membongkok, sekarang boleh bangun dan berdiri. ni tips kalo nak gosok banyak2 ye. nanti takdela sakit2 pinggang. 



Kita mulakan dengan baju bapaknya. sila gosok lengan dahulu dan diikuti dengan bahagian2 baju yang lain. Bahagian baju ni kalo nak gosok kena guna ironing board, sebab dia ada banyak lekuk2 baju tu. Pandaila korang ejas. nak gosok depan dulu ke belakang dulu ke. yang penting mak gosok lengan dulu, pastu kolar dan dikuti bahagian depan baju.



Dah siap, jerit nama anak2 suh diorang angkut kain baju diorang ni gantung dalam bilik kat tempat masing2..haha mak ai tarzan lak jerit2 panggil anak..uhukuhuk. adatla kalo jadi mak tu..


Ini adalah faktor paling penting. 
Sila lah melabur membeli iron yang paling cepat memudahkan kerja anda.
Dalam banyak2 iron mak memang puas hati guna iron dari jenama Philip ni.
Yang penting cari yang ada steamer, set siap2 kalau untuk gosok baju cotton.
 Cepat je hilang kedut dia tu. Kiranya sekali gosok je dah cun.
see jimat masa kat situ.
Sediakan juga sejug air supaya kalo habis cepat2 boleh refil air.
Semenjak guna iron ni, tak pernah lagi terbakar baju ke seluar ke kain ke. sangatla puas hati.
Harga pun takdela mahal sangat. Dalam seratus lebih jer.

Tu je la tips of the day
Sorry na
mak sibuk siapkan literature
huwahuwa


Thanks for reading
ada tips lain? share2 la juge
sharing is caring <3 p="">


11 comments:

cidotns said...

Thanks 4 sharing mak ngah...kekdah dh hmpr sm tp ada yg boleh I apply nnt...sgt2 berguna...berbaloi2 I Tgg mak hapdet...

Asma said...

yeayyy, happy ironing mak long ;)rest for 3 week utk iron baju sek..hehe boleh apply sebelum diorg mula sek nanti

Fizah said...

sy pun kdg tak iron seluar yg belah dalam tu..tp kdg rasa geram je bila tak iron...last2 iron gaks..haha...

.
.
.

apa? iron sehatus lebih? tanjat gegel dgr...;p

Asma said...

alahai fizah, suar anak2 kain cotton memang tak gosok belah dalam, seluar suami yang licin tu mmg kena gak gosok, tgk jenis kain. huhu
Mahal ke iron kalo 100++, tapi rasanya berbaloi. Bukan hari2 pun beli iron ni ;)

Asma said...

Serius Su..ni betul2 bukan main2. lagipun seluar baju budak, gosokla licin mana pun, nanti kedut gak.. ahaks. Iron mmg main peranan penting, akak dulu guna iron biasa, memang 10x ulang alik gosok baru smooth kedut2 tu..guna iron yg ada steam ni mmg beza.

Aty_Fared said...

info yang berguna sangat2...tapi saya memang malas gosok baju seluar bagai..semua hantar dobi..tudung tu nak pakai baru gosok..senang gosok tudung..hahaha..dasar sangat kan..

Asma said...

Untunglah aty hantar dobi jer. Akak anggap jela aktiviti ironing ni macam sauna..haha peluh2 makcik menggosok. Insyaallah dapat pahala gak kan ;)

MumMe said...

entri ini mngingatkan mumme yg hujung minggu ni mengingatkan pressing job yg tergendala...next week naik sekolah...

Liyana said...

Waa tips ni mmg best. Selalu husband gosok sendiri baju dia muahaha sian. Nak pegi cari la iron ni pulak haha

Asma said...

huhu, bergandala nak menggosok next week. cuti 3 minggu gosok baju sekolah ni..dushhh

O'gosh Iskandar said...

good to know...tq for sharing ya...