Alohaaaa

Pehhh lama bangat tak update blog..dah nak stgh tahun dah balik msia..sblm ni sibuk packing barang nak balik msia, dengan baby keciknya, dengan nak settledownnya dgn komputer rosak...alasan yang membuatkan daku malas nak update..
Macam mimpi lak tiba2 ada entri harini hahaha...opkosla ada sebab..sejak balik ni, umah rasa tak terurus sangat..penat nak settlekan unpack barang yg bawak balik tempoh hari..hari2 dok google pasal organizing..home deko..kitchen kabinet..wardrobe..maklumla dulu kat uk semua fully furnish..kabinet, wardrobe semua ada, kat umah sendiri ni paham2 ajola kekurangan ruang storage, so, banyak lg tak unpack ni..banyak plak membebel..back to the point...
Sebenarnya nak joint giveaway dr blog http://susunatursioca.blogspot.com/ ..sebelum ni dok usha2 
Tikar evamatik kat kedai sioca ni..macam nak beli letak kat bilik along ke mucip ke..skali dia buat giveaway..harusla cuba dulu..kot2 dapat tikar ni free...I the very like..hehe bukan tikar je..macam2 ada..korang usha2 jelaa kedai sioca ni.. http://susunatursioca.blogspot.com/p/assalamualaikum-warahmatullahi.html
So, syarat dia letak satu gambar yg ada kaitan dgn organizing..kebetulan plak baru je lepas organize rempah ratus yg bersepah minggu lepas, so ai tepek gambar ni jelaa dulu..

Notes: gambar besaq plak..camne nak edit kasi kecik ni...huwaaa help!



Lupa plak nak cerita pasal bekas 2 isi rempah ni. Bekas purple tu sebenarnya bekas tupperware..comelkan, dulu beli konon2 nak isi kuih raya..last2 terperap dalam kotak kat umah mak mentua sebab ditakdirkan berhijrah ke uk masa tu..so, ni lah masanya nak upgrade lebih kemas, dalam tu dah pon terisi kulit kayu manis, bunga lawang, halba dan juga jintan manis..Dalam bekas putih empat segi tu plak dah isi rempah kari ayam, rempah kari ikan dan juga asam keping. Bekas yang agak tersembunyi plak tu isi sup bunjut dan pati ikan bilis..baru nampak kemas sikit..Balang kaca mayonis tu dah cuci bersih2 letak serbuk kunyit..sebenarnya nak masukkan dalam bekas lain yang lebih proper tapi habiskan dulu yang ada ni..senang letak setempat, nak masak je boleh terus amik..kan lebih kemas dan tersusun..kalo ada yang tak kenal lg rempah ratus, bolehlah tampal nama2 rempah kat bekas..








Last skali saya nak tag kat kak Maziah, akak je yg rajin baca blog ni kan...Huhu sebab saya dah Lama tak update, so sape2 yg rajin nak join giveaway ni..korang buatla yer..open je..sapa2 bole buat ;)

Updated version boleh tengok sini http://familyini.blogspot.com/2013/04/kitchen-makeover.html

5 comments:

Fizah said...

i very likey entri ini! =)

silalah buat entri mcm ni lg, konfem kena terjah selalu..hihi

best ek dok uk...semua dah ada..selalu dgr org citer klu nak sewa umah bwk beg je..dan cuci kaki, semua da ada..

btw psl gambar tu, klu awak stori mori sket lg best..nak tau gak apa ada dlm bekas2 tu,,hii

dan pasal nk kcikkn gmbr, cuba klik pada gambar tu dan pilih small atau medium..

=)

Asma said...

Tq fizah...hehe dok kalut nak betulkan gambar terus lupa nak cerita pasal gambar..dah agak lama tinggalkan dunia blog ni, habis lintang pukang..tgh nak polish balikla ni..tq singgah ;)

just azura! said...

good luck! dapur saya terabur, tak kemas macam ni.. huhu...

Asma said...

Tq, ni pon dalam proses nak mengemas juga, jom sama2 start organizing ;)

norlina jusoh said...

suka baca n3 kat blog dear.. hihihi dan salam perkenalan dr sy.

http://putihsalju123.blogspot.com/