Bahasa Melayu..


Sudah 2 tahun kami menetap kat UK ni..budak2 pon lebih selesa speaking english..walaupun dah berbuih mulut ni bercakap bahasa melayu (padahal tak reti speaking)..diorg still jawab kot english..so sajela nak share kat sini..what did i do to improve their malay language..tugas saya takla susah mana bila Along sebelum datang sini dah masuk tadika kat Msia..tu pun kejap je dlm 9 bulan je belajar tapi dah boleh membaca dlm both language..malay and english..Setakat ni boleh membaca dlm bhs melayu cuma selalu terbabas bila ada huruf c..dibacanya k..Mucip plak bernasib baik sebab diorg belajar kaedah phonic kat sekolah..still boleh apply utk baca bhs melayu dan sama mcm Along, keliru antara c dan k..tapi practice makes perfect..Tahun baru ni nak giatkan latih tubi diorg utk bhs melayu ni..especially weekend..

so what i did to Along and Mucip sebab dua2 dah boleh membaca dan menulis..
1. Baca buku Bahasa melayu
2. Salin semula buku tersebut
3. Tulis perkataan baru..agak2 perkataan yg diorg tak tahu..

Along rajin sikit nak menulis2 ni..tapi si Mucip ni kurang rajin sikit..nak kena ketuk je selalu..

Along dengan karangannya.
.
Buku rujukan

Antara buku2 bahasa melayu yang ada..wpun tak banyak bolehla kalo nak guna untuk belajar..gambar2nya pon menarik..buku ni pon hadiah dr Mak Long yg dok kat Pasir Gudang..Terima Kasih bebanyak..


Hasil kerja Ijat..belajar menulis cantik2 dulu yer..


Reward supaya rajin belajar Bahasa Melayu..

Banyak lagi nak kena ajar ni..termasukla dengar diorg membaca bhs Melayu, baca Iqra dan juga jawi..moga diberikan kekuatan melayan karenah2 diorg ni..nak maintain istiqamah maknya nak mengajar jugak...Fighting2..

5 comments:

RuHiL said...

fighting...! tp mmg mak nye yg kena gigih jugak tu.. klu tak tak jln kan..

Pak Man laksam said...

Merayau-rayau dan terjumpa blog ni.
Best! Pak Man suka blog nih.

Asma said...

Tq Ruhil..aja2 fighting

Pak Man..Mekasih baca blog yg tak seberapa ni..

Chibi Maruko said...

dr pemerhatian kekawan yg bangsa lain, dorang dekat rumah memang kekalkan bahasa ibunda, dorang siap paksa dan bagitau dalam rumah wajib cakap bahasa ibunda,luar rumah baru boleh cakap english ke apa... jadi dah pi rumah kawan latino, chinese, indian, atau bangsa apa jualah, hanya kita melayu aje selalu cakap english kat rumah bukan bahasa melayu bila kita menetap di luar negara..

Asma said...

Saya bukanlah jenis yg pandai speaking..setakat belajar kat sekolah dulu..belajar pon kat u awam yg majoriti subjek melayu..kat rumah saya memang cakap melayu dgn anak2..tulis blog pon byk kot melayu..budak2 ni je yg payah nak ikut..asyik2 what?what? kalo ada tips..share2 la yer